SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Polska ve Wroclavi

FOIBOS - 25. 3. 14:36
Slavné vily Polska ve Wroclavi

V muzeu architektury ve Wroclavi se v podvečer 20. března 2013 uskutečnila slavnostní vernisáž výstavy Slavné vily Polska.

Mezi čestnými hosty byli náměstkové ministrů vlád zemí Visegrádské 4 a Slovinska odpovídající za cestovní ruch a ředitelé cestovních centrál těchto zemí, velvyslanec České republiky Jan Sechter, náměstek starosty Wroclavi a mnozí další.

Výstavu připravila agentura a vydavatelství Foibos a Foibos Bohemia o.p.s. jako součást projektu Slavné vily zemí Visegrádské 4 a Slovinska ve spolupráci s muzeem architektury Wroclav, jejíž ředitel dr. Jerzy Ilkos výstavu slavnostně zahájil. Spolu s obsáhlou expozicí polské vilové architektury je na obrazovkách výstavní síně prezentována vilová architektura Čech, Moravy a Slezska, Slovenska, Slovinska i Maďarska.

V hlavní expozici Slavných vil Polska je prezentováno 93 vil ze 43 měst a sídel všech vojvodství a představují vývoj vilové architektury od renesančních sídel až po současnou polskou vilovou architekturu. Právě současné vily tvoří více jak čtvrtinu výstavní expozice a dokumentují velmi dobrou úroveň současné polské architektury.

Záštitu nad výstavou převzal starosta Wroclavi Rafal Dutkiewicz a velvyslanec České republiky v Polsku Jan Sechter. Čestnou patronkou je manželka prezidenta Polské republiky Anna Komorowská.

Současně s výstavou je připravováno knižní vydání v polštině, angličtině i v češtině, které bude prezentováno ještě v průběhu výstavy, která bude zde otevřena až do 19. května letošního roku.

Na přípravě výstavy i knihy pracoval rozsáhlý badatelsko autorský tým šestnácti historiků a teoretiků architektury, který vedl pod vedením dr. Ing. arch. Ryszard Nakonieczny z glivické fakulty architektury.

Společně budou slavné vily Polska, Maďarska, Slovenska, Slovinska a České republiky prezentovány v Bruselu jednak na společné expozici nejvýznamnějších vil v Evropském parlamentu, dále na společné výstavě secesních vil v Maďarském kulturním středisku, společné výstavě moderní vilové architektury v Pražském domě, tvorby studentů architektury na společné výstavě Současný dům na bruselské Fakultě architektury.

Foibos Bohemia o.p.s.
Vilová 11, Praha 10, 100 00
T +420 274 772 362
F +420 274 772 386
http://www.greatvillas.org/

Martina Vrbova
m.vrbova@foibos.cz
T +420 604 235 442
Lenka Jirátová
l.jiratova@foibos.cz

Muzeum Architektury, Wroclaw:
Bernardyńska 5, Wroclaw, 50 156
T +48 71 344 82 79
F +48 71 344 65 77
muzeum@ma.wroc.pl

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.5
(hodnotilo 4 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník