SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Stanislav Bechyně, významný český architekt a pedagog

FOIBOS - 14. 10. 22:00
Stanislav Bechyně, významný český architekt a pedagog

Před 40 lety zemřel Ing. Stanislav Bechyně, DrSc., významný český architekt a pedagog. Stěžejní osou jeho díla jsou železobetonové konstrukce a kamenné a betonové mosty. Jako jeden z prvních architektů dokázal ocenit vlastnosti betonu, které pak s velkou dávkou invence využíval ve svých projektech. Z jeho popudu vzniká i nový obor stavitelství kamenných a betonových mostů, jemuž se věnoval i publikačně a pedagogicky.

Narodil se 20. července 1887 v Přibyslavi. Po vystudování reálného gymnázia v Novém Městě na Moravě vystudoval Bechyně stavební inženýrství na Vysoké škole technické v Praze (dnešní ČVUT), kde absolvoval r. 1910 s vynikajícím prospěchem. Zde byl také jmenován r. 1920 řádným profesorem statiky a dynamiky staveb železobetonu. Jako pedagog působil na Stavební fakultě ČVUT až do r. 1958. Za svou práci byl odměněn mnoha cenami a čestným doktorátem.

Snad nejoriginálnějším stavitelským úspěchem bylo spojení sloupů a trámů do rámových konstrukcí, které realizoval při stavbě pražského paláce Lucerna v roce 1919. Budova Lucerny se tak stala první stavbou v Československu při které se nepoužilo nosných částí z cihel nebo dřeva.

Také Veletržní palác v Praze, železárny v Hrádku u Rokycan, několik návrhů na přemostění Nuselského údolí v Praze, originální obloukový most v Hořepníku na Pelhřimovsku, most přes Chrudimku v Pardubicích, most přes Váh v Komárně či dálniční most u Senohrab, na tom všem a na dalších realizacích se podílel stavební inženýr a zakladatel československého betonového stavitelství Stanislav Bechyně, dlouholetý profesor ČVUT. Jeho průmyslové stavby odrážejí funkcionalismus a precizní zvládnutí použitých materiálů.

Stanislav Bechyně se věnoval také významným záchranným pracím. Přesun gotického děkanského chrámu v Mostě, přemístění rotundy sv. Máří Magdaleny u Čechova mostu v Praze či rekonstrukce Anežského kláštera.

Bechyně byl také autorem mnoha českých a cizojazyčných publikací, jež si získaly mezinárodní uznání a staly se klasikou ve svém oboru.

Stanislav Bechyně zemřel v Praze 15. října 1973, ale pochován byl podle svého přání v rodné Přibyslavi, kde je po něm pojmenováno i náměstí v centru města.

Zdroj: Dušan Drahoňovský, Wikipedie

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.5
(hodnotilo 11 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník