SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Stavět dům, znamená pojmout jeho obyvatele za své příbuzné

Versus Architekt - 23. 4. 07:21
Stavět dům, znamená pojmout jeho obyvatele za své příbuzné

Versus Architekt o.s., Česká centra Praha, Tokio a Dům umění města Brna připravili návštěvu japonského architekta a historika, profesora Terunobu Fujimori, v jejímž rámci přednese host dvojici přednášek ve spolupráci s FA ČVUT a Národním divadlem Brno.

Fujimori je v současnosti vedle architektů jako je Tadao Ando, Kengo Kuma, nebo Toyo Ito přední osobností japonské architektonické scény. Z hvězdných jmen se nejblíže Česku přiblížil pravděpodobně Tadao Ando v roce 2005 přednáškou ve Švýcarské Basileji. Přímo v tuzemsku pak ve stejném roce vystoupil architekt Sakamoto přednáškami spojenými s výstavou svých prací v Galerii kritiků.

Nyní, po třech letech, bude mít česká veřejnost opět unikátní příležitost účastnit se – nejprve 12. května v Brně a posléze v 14. května Praze – dvojice přednášek autora z japonského myšlenkového okruhu.

Kromě aktivní projekční činnosti je Fujimori zároveň historikem architektury. Od roku 1985 působí jako profesor a vedoucí ateliéru na University of Tokio. V roce 2006 se mohli evropští architekti setkat s jeho tvorbou v rámci benátského bienále architektury v japonském pavilónu, kde prezentoval svou tvorbu a teoretickou práci skupiny ROJO [:RODŽÓ:]- Společnosti pro pozorování uliček), jejímž je zakladatelem.

Poslední v angličtině vydanou publikací, která prezentuje jeho dílo společně s architekty Isozakim, Andou a Kumou, je kniha věnovaná současným realizacím čajových domů v Japonsku. Vedle vlastní tvorby je osobnost profesora Fujimoriho velmi zajímavá z pohledu historie české architektury. Jako historik se zabýval vlivem architektů českého původu na japonskou modernu. Architekti Raymond, Letzel a Feuerstein jsou společně s Frank Lloyd Wrightem v Japonsku důležitými jmény a milníky ve vývoji místní architektury 1. poloviny 20. století.

VERSUS ARCHITEKT

Versus Architekt je občanské sdružení studentů architektury, jehož ambicí je kombinovat mezioborové pohledy a zasadit se o propagaci rozmanitých názorů v oblasti architektury skrze shromažďování mozaiky pohledů a osobitých postřehů jako podkladu pro zvýšení obecné informovanosti, otevřenou diskusi a přátelskou konfrontaci umožňující vzájemnou korekci. Na tomto základě pak organizátoři angažují přední kulturní osobnosti do diskuze a přednášek o aktuálních tématech.

Pořadatelé návštěvy : Versus Architekt o.s., Česká centra Praha, Tokio, Dům umění města Brna
Spolupořadatelé přednášek : FA ČVUT, Národní divadlo Brno
Projekt podpořili : The Japan Foundation, VŠUP
Mediální partneři : ERA21, www.archiweb.cz

Více informací na www.versusarchitekt.cz.

VERSUS ARCHITEKT o.s., Na Žvahově 439/11, 152 00 Praha 5, IČO: 22665323, www.versusarchitekt.cz

Terunobu FUJIMORI

BRNO - Divadlo Reduta
12. května 2008, 16.00 hod
Zelný trh 313/4, Brno

PRAHA - Betlémská kaple
14. května 2008, 18.00 hod
Betlémské nám. 4/255, Praha 1

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník