SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

FOIBOS - 1. 1. 23:00
Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

Znáte půvabné a zajímavé vily svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Brněnské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce Rohrerovy vily, kterou možná znáte také pod jménem d´Elvertova. Dveře se otevírají, vstupte!

Za stavebníka domu bývá považován Christian d´Elvert (1803 - 1896), historik a komunální politik, jenž po tři období zastával úřad brněnského starosty. Není však vyloučeno, že v roce 1874 zakoupil pozemky na dnešní Veslařské ulici i s dokončenou novostavbou. Neznámý stavitel jí dal podobu palladiánské příměstské vily s centrální dispozicí. Obytné místnosti ve zvýšeném přízemí byly seskupeny kolem čtvercového salonu, který se otevíral verandou do východního průčelí. Na severní straně k salonu přiléhalo okázalé podkovovité schodiště. Průčelí byla harmonicky členěna soustavou říms a pilastrů. Hlavní osu vyznačovaly pravoúhlé rizality, z nichž východní byl zdůrazněn štítovým průčelím verandy. Nový vlastník Rudolf Rohrer (1864 - 1913), majitel největší brněnské tiskárny a prezident spolku moravských tiskařů, se rozhodl v roce 1910 vilu rozšířit. O projekt přestavby požádal Leopolda Bauera. Podle jeho plánů byla budova zvýšena o jedno poschodí, v němž byly umístěny pokoje rodičů a starších dětí. V ústředním prostoru vily byla tehdy zřízena jídelna a obytné místnosti v jižním traktu byly přeměněny na salon a pánský pokoj. Zbývající prostory přízemí po přestavbě sloužily hostům a stavebníkově dceři. V zevnějšku nástavby architekt zachoval rytmus neorenesančních fasád, ale obálku ozdobil pouze jednoduchými geometrickými poli mezi okny. Další úpravy byly podle Bauerova projektu provedeny v roce 1914, kdy byl k jižní frontě přistavěn cylindrický rizalit s tanečním sálem. Novodobý ráz nadstavby prozrazovala menší výška místností, přičemž přístavba se lišila od staršího jádra stavby širokými okenními otvory. V parku byly při přestavbě zřízeny tenisové kurty a bazén. /J. V.

Publikace Slavné brněnské vily představuje příběhy slavných vil a domů, jejich obyvatel i tvůrců...

Více o knize.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník