SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

FOIBOS - 27. 12. 23:00
Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

Znáte půvabné a zajímavé vily svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Brněnské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce Vily Herminy Ripkové. Dveře se otevírají, vstupte!

Stavba představuje nejromantičtější a zároveň dominantní objekt vilového letoviska, jež vyrůstalo od začátku poslední třetiny 19. století v údolí Svratky. Asymetrickou dispozici vily, obracející se průčelím k řece, rozvinul architekt August Prokop (1838 - 1915) kolem hranolové věže s jehlancovou střechou, jejíž vertikálu podtrhl štítem rizalitu a dekorativně pojatými komínovými tělesy. Zvýšené přízemí pojal jako piano nobile s hlavním prostorem jídelny a s předloženou terasou, přístupnou kamenným dvouramenným schodištěm. Na jídelnu navazoval vpravo kuřácký pokoj ve věži, spojený s terasovou verandou. Na opačné levé straně se nacházela místnost k posezení s přiléhajícím skleníkem. Hlavní podlaží obsahovalo ještě tři ložnice, koupelnu a schodiště na půdu, zčásti vyplněnou dalšími třemi pokoji. Hospodářské vybavení - kuchyně, spíž, prádelna, sklepy a grotta s lodžií pod terasou - zaujímaly spolu s bytem zahradníka a pokojem pro služebnou suterén. Výraznou plasticitu vily umocňuje diamantové bosování, četné architektonické detaily i kontrastní barevnost: fasádní plochy měly červené a architektonické články šedé omítky. Podle dobového svědectví se musel architekt vyrovnat s náročným stavebním programem, i když měl k dispozici poměrně omezené finanční prostředky. Dominantní efekt vily dosáhl jejím pročleněním a živou siluetou. Stavebník současně nárokoval pojetí ve formách německé renesance. Tento požadavek nebyl v rozporu s celkovou dobovou tendencí, jež ze stylových, ale i nacionálních důvodů opouštěla kosmopolitní italizující neorenesanci a nahrazovala ji inspirací severskou renesancí nebo manýrismem. Nicméně z dispozičního řešení vily se zcela nevytratila ani jižní koncepce bydlení. /J. S.

Publikace Slavné brněnské vily představuje příběhy slavných vil a domů, jejich obyvatel i tvůrců...

Více o knize.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník