SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Vernisáž výstavy Slavné stavby Pavla Janáka a Jože Plečnika v Pardubicích

FOIBOS - 7. 11. 10:50
Vernisáž výstavy Slavné stavby Pavla Janáka a Jože Plečnika v Pardubicích

V úterý 13. listopadu v 17 hodin se v Galerii města Pardubic uskuteční vernisáž výstavy Slavné stavby Pavla Janáka a Jože Plečnika. Výstava zde potrvá do 2. prosince 2012.

Letošního roku vzpomínáme výročí narození dvou významných architektů, jejichž díla moderní architektury zdobí dodnes nejen Prahu, ale další města a místa v naší vlasti. Oba – slovinského architekta Plečnika i pražského rodáka Janáka spojuje mnoho společného - ať již postupné působení coby profesorů na Uměleckoprůmyslové škole v Praze nebo hlavních architektů Pražského hradu a výrazný tvůrčí vklad do tváře naší moderní architektury.

Rok Pavla Janáka a Josipa Plečnika byl zahájen v Trmalově vile dne 23. 1. 2012 V průběhu roku nabízí FOIBOS BOOKS ve spolupráci s městy a dalšími organizacemi cyklus putovních výstav, komentovaných prohlídek a architoulek po stavbách těchto významných architektů. Putovali jsme po Praze, kde jak Plečnik, tak Janák zanechali mnohou významnou stavbu. Vzpomeňme velkého díla Plečnikova na Pražském hradě, na zámku v Lánech či kostel Nejsvětějšího srdce páně na pražských Vinohradech. Janákovy pražské paláce, mosty, slavné vily, ale opět Pražský hrad úpravou Jízdárny, Míčovny a dalších staveb.

Zejména práce Janákovy byly ve značné míře realizovány také mimo Prahu. Jedním z významných míst Janákovy tvorby je město Pardubice, kde se představí putovní výstava, která je ukázkou z jejich bohaté architektonické tvorby.

Vernisáž je v úterý 13. listopadu 2012 v 17 hodin
Výstava bude otevřena od 14.11. do 2.12. 2012
út-ne od 10 do 18 hodin

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.5
(hodnotilo 2 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník