SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Vychází nové vydání knihy Slavné brněnské vily

FOIBOS - 2. 4. 07:44
Vychází nové vydání knihy Slavné brněnské vily

Publikace Slavné brněnské vily vyšla poprvé v roce 2006 a představila 50 významných vilových realizací na území Brna. Druhé upravené vydání vyšlo v roce 2008. Po pěti letech vychází nové rozšířené a přepracované vydání knihy í s podtitulem 77 domů s příběhem.

Autorský tým: Jan Sedlák (ed.), Iveta Černá, Dagmar Černoušková, Petra Hlaváčková, Jindřich Chatrný, Jana Kořínková, Lenka Kudělková, Jaromír Sedlák, Šárka Svobodová, Vladimír Šlapeta, Jindřich Vybíral, Pavel Zatloukal, Markéta Žáčková

Brněnské vily prožívají po letech stagnace za minulého režimu renesanci. Významné vily vznikaly v Brně nejprve jako letohrádky, později trvale obývané rodinné vily jednak v sousedství městského centra, jednak za Lužánkami v Černých Polích i ve vzdálenějších Pisárkách. Letohrádek Mitrovských ve Veletržní ulici byl dokončen roku 1794. V rozsáhlé zahradě kolem letohrádku byla rovněž oranžerie a skleník pro pěstování ananasů. Dalším letohrádkem postaveným téměř o sto let později byl nejromantičtější a dominantní objekt vilového letoviska Herminy Ripkové v Pisárkách. Z forem řecké a římské antické architektury vychází tzv. Chleboradova vila va Veveří.

Nejslavnější éra brněnských vil přišla v meziválečném období, kdy vznikla známá funkcionalistická osada Nový dům v Žabovřeskách. Stavělo se dále v Masarykově čvrti, avšak vilové soubory vznikaly i na dalších místech - zejména v Černých Polích, Králově Poli a Žabovřeskách. Zvýšená pozornost novým architektonickým počinům v brněnské vilové architektuře je novým přínosem rozšířeného vydání. Spolu s tím je nutně rozšířen pohled na vilové realizace minulých období a zaznamenány změny v péči o tyto památky (Jurkovičova vila, Tugendhat, vila Stiassny apod.).

Závěrečná kapitola je opět jakýmsi miniprůvodcem. Znamená to mapy s vyznačením domů a dále seznam těchto vil, seřazených podle brněnských čtvrtí, v nichž se nacházejí. Je to služba čtenářům publikace při procházkách a projížďkách městem Brnem, která se v minulém období až překvapivě úspěšně osvědčila.

Knihu lze zakoupit v Trmalově vile nebo objednat na emailu k.jiratova@foibos.cz.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 3 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník