SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Zakladatel Bauhausu Walter Gropius

FOIBOS - 20. 5. 11:23
Zakladatel Bauhausu Walter Gropius

Před 130 lety, 18. května 1883, se narodil světoznámý německý architekt, urbanista a teoretik architektury Walter Gropius, jeden z nejvýznamnějších novátorů v architektuře 20. století a přední představitel funkcionalismu.

Před 130 lety 18. května 1883 se narodil světoznámý německý architekt, urbanista a teoretik architektury Walter Gropius, jeden z nejvýznamnějších novátorů v architektuře 20. století a přední představitel funkcionalismu. Do velké trojky nejdůležitějších osob moderní architektury ve 20. letech minulého století je běžně počítán Le Corbusier ve Francii a Ludwig Mies van der Rohe a Walter Gropius v Německu.

Jedna z prvních prací, která byla realizována 1911 - 1916, je továrna na kopyta zvaná Faguswerk v Alfeldu nedaleko Hannoveru, která se stala zásadní v historii architektury jako první důsledná moderní stavba. 1913 získal Zlatou medaili na Světové výstavě v Ženevě. Další práce představil spolu s Adolfem Meyerem na výstavě Werkbundu v Kolíně nad Rýnem (1914). Jeho činnost byla přerušena roku 1914, kdy odešel jako záložník do války.

V roce 1919 se stal ředitelem Bauhausu, jehož založení a vedení bylo patrně nejvýznamnějším Gropiusovým počinem. Bauhaus byl jedinečným hybatelem v umění následující doby.

Z důvodu neustále se zvyšujícího vlivu nacistické strany emigroval roku 1934 do Anglie, kde spolu s Maxwellem Fryem založil soukromou kancelář v Londýně, a realizoval studentskou kolej v Impingtonu (Cambridgeshire, 1936).

V roce 1937 přijal nabídku na práci profesora v Harvardu, kde se zasloužil o modernizaci a reorganizaci výuky architektů. K jeho prvním stavbám ve Spojených státech patří dělnická sídliště (s M.Breurem), vytvořená v rámci zbrojního programu.

S Martinem Wagnerem a dalšími vytvořil roku 1942 velice zásadní nový urbanistický koncept – nové sídliště poblíž Bostonu pro 30 000 obyvatel bylo rozčleněno na několik menších okrsků (neighbourhoodů) s vlastními centry, všem pak bylo společné jedno středisko vyššího typu.

Mezi jeho další projekty v době pobytu v USA patří: Chrám Oheb-Shalom (Baltimore 1957), správní budova PANAM (New York, 1958 – 1963), administrativní budova J. F. Kennedyho (Boston, 1961-66), nebo administrativa Tower-East (Cleveland 1968).

Gropius byl jedním z průkopníků moderní funkcionalistické architektury, která se stala základem pro práci jeho současníků i architektů budoucnosti. I když jeho stavby neměly tak dramatický efekt jako stavby jeho stejně uznávaných kolegů, Gropius vždy pečlivě hledal jejich účely a důvody a obracel se k budoucnosti.

Zemřel 5. července 1969 v Bostonu ve státě Massachusetts.

Styl a myšlení Bauhausu inspiroval i mnohé umělce, výtvarníky, architekty a jiné příslušníky české moderny tehdejší doby. Karel Teige v letech 1929–1930 přednášel na vysoké škole Bauhausu v Desavě. Výstavy Bauhausu ve Výmaru v roce 1923 se zúčastnili např. Josef Chochol, Jaroslav Fragner, Karel Honzík, Jaromír Krejcar, J. E.Koula, Evžen Linhart a Vít Obrtel. Walter Gropius přednášel naopak 4. 7. 1924 v rámci "Druhého dne německých stavitelů" v Ústí nad Labem. V roce 1928 se stavební oddělení Bauhausu (Bunzel, Meyer, Sharon) zúčastnilo urbanistické soutěže „Ústí nad Labem - centrum, Severní Terasa“.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 2 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník