SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Ztrácíme svou historii?

FOIBOS - 6. 5. 04:06
Ztrácíme svou historii?

Všechna města mají své střípky historie; kostely, radnice, zámky... a v neposlední řadě své slavné vily. Jsou součástí místního příběhu, stejně jako všechny větší a známější památky, péče o ně ale bývá - obvykle z hlediska financí a vlastnických vztahů - problematičtější. Například Sochorova vila ve Dvoře Králové je jednou z vážně ohrožených staveb...

Vila továrníka Sochora ve Dvoře Králové je dílem jednoho z nejslavnějších architektů první poloviny dvacátého století, Josefa Gočára. Od vydání publikace Slavné vily Královéhradeckého kraje se o osudu této stavby často hovoří - nejen mezi teoretiky architektury a místními obyvateli, do diskuze se zapojili i zastupitelé města. Vyhlídky do budoucna však příliš optimistické nejsou. Současný majitel má v plánu objekt zbořit, dokonce již byla zahájena demontáž zbylého vnitřního vybavení domu.

Sochorova vila byla dlouhou dobu opuštěná a postupně chátrala. Nyní je ve špatném stavu a její záchrana či oprava by zřejmě vyžadovala velkou finanční investici. Otázkou také zůstává, do jaké míry má město zasahovat do sféry soukromého majetku svých občanů.

Josef Gočár

Josef Gočár se narodil 13. března 1880 v Semíně u Přelouče. Od roku 1898 studoval na pražské Vyšší státní průmyslové škole, poté pokračoval u Jana Kotěry na Uměleckoprůmyslové škole. Právě setkání s Kotěrou v mnohém ovlivnilo Gočárovu tvorbu. Josef Gočár byl členem Skupiny výtvarných umělců, Spolku výtvarných umělců Mánes a Společnosti architektů. Společeně s Pavlem Janákem založil Pražské umělecké dílny. Výzmamná je také Gočárova pedagogická a publikační činnost a urbanistická tvorba.

Mezi slavné Gočárovy projekty patří například dům U Černé Matky Boží v Celetné ulici, Legiobanka nebo kostel sv. Václava v pražských Vršovicích.

Významnou stavbou v oblasti rodinného bydlení je především Strnadova vila v Praze a soubor rodinných vil na Babě, vzniklý v letech 1929 a 1930. Mezi tyto domy patří například Kytlicova vila. Další zajímavou stavbou této oblasti je brněnský Jaruškův dům.

Josef Gočár zemřel 10. září 1945 v Jičíně.

Názory ke článku

21.11. 15:03Nový

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník