SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

12.-15. března 2012: Týden s Pavlem Janákem

FOIBOS; NTM - 1. 3. 23:00
12.-15. března 2012: Týden s Pavlem Janákem

V den výročí narození Josipa Plečnika - 23. ledna, byl v Trmalově vile v Praze Strašnicích slavnostně zahájen Rok Josipa Plečnika a Pavla Janáka malou výstavkou z jejich interiérové tvorby, kterou lze navštívit až do 29. února. Média, která tomuto výročí věnovala nebývalou pozornost, se zaměřila, vzhledem k bezprostřednímu Plečníkovu výročí pochopitelně především na jeho působení a tvorbu.

12. března 2012 vzpomeneme stotřicátého výročí narození Pavla Janáka, další velké osobnosti na české architektonické scéně v první polovině minulého století. Osobnosti všestranného tvůrce, urbanisty, designéra, teoretika, pedagoga, organizátora kulturního života.

Vítáme jistě spolu s vámi - navštěvníky našich webových stánek Týden s Pavlem Janákem, připravený Národním technickým muzeem spolu s Ústavem dějin umění. Nabídnou v něm nejen přednášku osoby z nejpovolanějších - Mgr. Venduly Hnídkové, Ph.D. , ale také blok tematicých vycházek po pražských stavbách Pavla Janáka.

Ale více již přímo od zdroje - zprávy NTM:

12.3. - 15.3.2012 - Týden s Pavlem Janákem

Národně technické muzeum připravuje ve spolupráci s Ústavem dějin umění tematicky sestavený program, který seznámí veřejnost s významným českým architektem teoretikem, urbanistou, designérem a pedagogem Pavlem Janákem (1882-1956), který zcela zásadním způsobem přispěl k rozvoji české architektonické scény v první polovině 20. století. 12.března si můžete společně s námi připomenout výročí 130 let od narození tohoto velikána české architektury.

Dne 12. března 2012 uplyne přesně 130 let od narození Pavla Janáka (1882-1956), předního architekta, teoretika, urbanisty, designéra a pedagoga, který zcela zásadním způsobem přispěl k rozvoji české architektonické scény v první polovině 20. století.

Národní technické muzeum se ve spolupráci s Ústavem dějin umění AV ČR, v.v.i. rozhodlo připomenout toto důležité výročí speciálně připravených programem "Týden Pavla Janáka". Jak samotný název naznačuje, budou se v týdnu od 12. března 2012 konat akce určené pro příznivce moderní architektury. Cyklus "Týden Pavla Janáka" je sestavený z úvodní přednášky a tří tematicky komponovaných procházek po Praze, které představí Pavla Janáka a jeho tvorbu v širokém spektru jeho činností.

Odbornou část programu bude zajišťovat historička architektury Mgr. Vendula Hnídková, Ph.D. z Ústavu dějin umění AV ČR, v.v.i.

Program:

I. Přednáška

Pondělí 12. března, 18 - 20 hodin: odborná přednáška pro veřejnost v NTM (Mgr. V. Hnídková)
I. odborná přednáška pro veřejnost v NTM
Pavel Janák, skromný mistr české architektury
Speciální přednáška představí inspirativní osobnost Pavla Janáka (1882-1956) na pozadí dějin a kultury první poloviny 20. století. Pavel Janák je široké veřejnosti dobře znám jako autor kubistických staveb a nábytku, architekt pardubického krematoria, Hotelu Juliš anebo jako architekt Pražského hradu, což byla funkce, která ho intenzivně zaměstnávala posledních dvacet let jeho života. To, co se do stručného výčtu aktivit ovšem nevejde, je bohatá organizační a spolková činnost, nesmírná odborná erudice a tvůrčí entuziasmus, celé ročníky Janákových studentů a široký okruh jeho spolupracovníků, a v neposlední řadě také atmosféra doby, která výrazně přispívala k charakteru postavených budov i nerealizovaných projektů. Na základě naznačených aspektů se pokusíme o plastické vykreslení osobnosti Pavla Janáka jako důležitého reprezentanta kultury, jejímž cílem nebylo pouhé zlepšení architektury, ale prostřednictvím architektury zlepšení lidského života.

II. blok tematických vycházek po pražských stavbách Pavla Janáka

Úterý, 13. března, 16 hodin: Moderní městské paláce (palác Riunione Adriatica; palác Škodových závodů; Hotel Juliš; budova Autoklubu). Sraz před palácem Adria.

Středa, 14. března, 16 hodin: Modernizace Pražského hradu (rekonstrukce Míčovny; rekonstrukce Jízdárny; rekonstrukce Belvederu; prezidentská rezidence v Královské zahradě). Sraz před Jízdárnou Pražského hradu.

Čtvrtek 15. března, 15 hodin: Moderní bydlení (idea zahradního města ve Střešovicích; umělecká kolonie na Ořechovce; nájemní dům v Dejvicích; výstava bydlení Osada Baba). Sraz na Ořechovce, před Ústřední budovou.

Přihlášky přijímá: Robert Vejvoda, Národní technické muzeum, mail: robert.vejvoda@ntm.cz; tel. 220399204.
Poznámka: Kapacita míst na vycházky je omezená, proto doporučujeme včasné přihlášení.
Vstupné na každý ze čtyř Janákových dnů – 60 Kč, snížené studentské – 40 Kč, bude vybíráno před přednáškou dne 12. března 2012 na pokladně.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.8
(hodnotilo 4 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník