SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Flemmichova vila s otevřenými dveřmi

FOIBOS - 5. 9. 22:00
Flemmichova vila s otevřenými dveřmi

Od roku 2007 se v krnovské Flemmichově vile rozvíjí společný projekt Spolkového domu a Expozice individualistické moderny. Přijďte se podívat! Hlubčická 20, Krnov, Moravskoslezský kraj.

Flemmichova vila (bývalý kojenecký ústav)

Hlubčická 20, Krnov
E: flemmichovka@seznam.cz
flemmichovavila.estranky.cz

Vila Theodora Flemmicha

Flemmichové příslušeli k starým krnovským rodům a jejich přítomnost ve městě je doložena už za třicetileté války. Theodor Flemmich se vypracoval na ředitele a od roku 1908 spolumajitele textilní továrny Franze Kurze. Když se rozhodl ke stavbě vily, projekt svěřil renomovanému vídeňskému architektovi. Otto Prutscher (1880-1949) studoval architekturu u Josefa Hoffmanna na Uměleckoprůmyslové škole ve Vídni a hoffmannovsky hravý, elegantní klasicismus se stal trvalou součástí jeho výtvarného projevu.

Po příkladu svého učitele se také Prutscher angažoval v nejrůznějších oblastech uměleckého řemesla i průmyslového designu – od nábytku, skla, keramiky, textil, výrobky z kovu, až po knižní vazbu. Jako málokterý architekt tak dokonale naplnil vídeňský ideál všestranného designéra, snažícího se uměleckou tvořivostí naplnit všechny sféry života svých současníků.

Flemmichova vila, obklopená zelení a ovinutá ozdobným mřížovím, je právě takovým estetickým ostrovem uprostřed všedního světa. Její prostorový koncept vychází z obvyklého modelu „anglického domu“. Jeho středem však není patrová dvorana, nýbrž dvě nad sebou situované jednopodlažní haly, spojené schodištěm. Hlavní směr architektonické promenády udává osa vedoucí od vstupu k salonu a zimní zahradě, zatímco příčná osa spojuje halu s dalšími dvěma obytnými pokoji.

Společenské místnosti v přízemí byly všechny propojeny širokými zasklenými dveřmi, takže vytvářely dynamické prostorové kontinuum. Hmotná obálka obepínající tento organismus působí naopak bytelně, ba robustně. Fasády jsou osově souměrné a dojem hmotnosti a důstojného klidu ještě zvyšuje těžký štít hlavního průčelí. Spolu s kanelovanými pilastry dodává vile vzezření tradičního aristokratického sídla. Moderní duch domu naopak ztělesňuje skleněný výčnělek zimní zahrady se svou transparentností a dynamickým, takřka proudnicovým tvarem.

Vysokým nárokům na reprezentaci i pohodlí odpovídal bohatě vybavený interiér vily, který dobře známe z dobových fotografií. Architekt pro něj navrhl vyřezávané obložení, tepané mříže, těžký nábytek a koberce, mozaiky, výrazně barevné tapety na stěnách a jemnou štukovou dekoraci stropů. Interiéry zdobené umělci z okruhu Wiener Werkstätte (Michael Powolny, Anton Schwarz aj.) působí v pevném objetí klasicistních fasád jako křehký klenot.

Ve srovnání s vilami J. Hoffmanna není Prutscherův projev tak výstřední ani velkoměstsky dekadentní. Vypjatá dekorativnost je podřízena požadavkům pohodlí a útulnosti, jistotám kvalitního materiálu a řemeslného provedení. Dům má jadrný výraz venkovských sídel, jehož plným projevem byl lovecký pokoj zařízený rustikálním nábytkem. /JV

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.7
(hodnotilo 3 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník