SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Plzeňské vily ve Zbiroze

FOIBOS - 12. 4. 22:00
Plzeňské vily  ve Zbiroze

Přijměte pozvání na výstavu o půvabech a zajímavostech plzeňské vilové architektury. Rodinné domy a vily jak je ještě neznáte: secese, funkcionalismus i nejaktuálnější architektonické trendy, příběhy domů slavných i pozapomenutých... Městské muzeum ve Zbiroze, do 1. 5. 2011

Městské muzeum ve Zbiroze

Masarykovo nám. 28, 338 08 Zbiroh
W: www.zbiroh.cz

Výstava bude otevřena od 1. dubna 2011 do 1. května 2011.
pondělí – pátek: 9.00 – 12.00 a 12.30 – 16.30 hodin
sobota: 8.30 – 12.30 hodin
neděle 1. května 2011: 9.00 – 12.00 a 12.30 – 16.30 hodin

Výstava se koná s podporou Plzeňského kraje a pod záštitou starosty města Zbiroha Jiřího Pražského.
Patronát nad celým projektem Slavné vily Čech, Moravy a Slezska převzala manželka prezidenta republiky Livia Klausová, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Ministerstvo kultury ČR.

Slavné vily Plzeňského kraje

S plzeňským krajem je spojena celá řada významných jmen zlaté éry vilové architektury – stavební firma Müller&Kapsa, Adolf Loos a jeho spolupracovník Karel Lhota, Heinrich Kulka a další. Města a vesnice jako Holoubkov, Zbiroh, Domažlice, Sušice a další si vytvořily v průběhu staletí specifické niveau osady weekend-housů, pozoruhodných kolonié rodinných domků, či romantické osady dýchající historií prominentních postav české kultury. Mezi nejvýznamnější památky vilové architektury se řadí například secesní vila Karla Kestřánka, vila Jana Cingroše, cottage Kraisingrova, Spaunova vila od Leopolda Bauera, Máchova vila v Holoubkově od Jana Kotěry, byty od Adolfa Loose v Plzni, z období funkcionalismu zaujme například vila Jana Rohrera či vila Karla Tomáška. Pozadu nezůstává ani architektura současná, mezi níž vyniká například Vila v Čižicích, vila Nemus či vila Skalka.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2
(hodnotilo 2 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník