SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Půvaby pátého pražského obvodu

FOIBOS - 1. 2. 23:00
Půvaby pátého pražského obvodu

Znáte slavné stavby svého města? Nespěcháte přespříliš? Zastavte se s námi na okamžik, seznamte se podrobněji s historií pražské architektury... Usedlost Klamovka s parkem

První část pozemků v těchto místech koupila rodina Clam-Gallasů již v roce 1757, o třicet let později jejich plochu rozšířil hrabě Christian Phillip Clam-Gallas o pozemky Schönfeldky a Okrouhlíku. Nic tak nebránilo vytvořit novou parkovou úpravu (v této době jistě sentimentálního anglického parku) s několika romantickými stavbičkami, odpovídajícími dobovému vkusu. Patrně nikoliv uprostřed parku, kde se vyjímá pozdější restaurace a sokolovna, ale na pokraji, v místech dnešního pozdně barokního domu, ležela někdejší usedlost Clamů, která také celému areálu dala své jméno. Postupně pak přibývaly další stavby, nejdříve skleník, o němž se omylem a z neznalosti píše, že sestává z pavilonu a skleníku, vzápětí pozoruhodný chrámek Noci, běžně datovaný do let kolem 1790. Nikde v Čechách neopakovaná stavba umožňovala návštěvníkům – pod banální rouškou vzdělání – ocitnout se se svým milovaným druhem i za bílého dne v intimním šeru. Samotná stavba napodobuje poměrně věrně antický kruhový chrámek. Další romantická stavba, umělá jeskyně, je přímou součástí „Nebíčka“, jak byl lidově zván chrámek Noci. Samostatně pak ještě stojí novogotický altán. Zanikly již hroby oblíbených zvířat, hraběnčina brazilského kolibříka či hraběcího koně Cassela, nechyběl ani památníček psa, o němž se vypráví, že hraběti zachránil život. Jen z písemných zpráv víme, že se v parku ještě nalézalo divadélko, lázeň a údajně i klece na divokou zvěř. Tvůrce zahrady neznáme, pak zde působil Josef Blecha mající zkušenosti z císařské zahrady vídeňského Schönbrunnu. Další zahradník, Karel Němec, je pro nás jistě zajímavější. Byl synem Boženy Němcové a později se stal ředitelem Zemského pomologického ústavu v Troji.

Slavné stavby na internetovém portálu www.slavnevily.cz

Přejeme Vám příjemné čtení a pěkné procházky pražskými ulicemi...

Více o Slavných stavbách Prahy 5.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník