SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Půvaby pátého pražského obvodu

FOIBOS - 27. 1. 23:00
Půvaby pátého pražského obvodu

Znáte slavné stavby svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Pražské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce Areálu Palata. Dveře se otevírají, vstupte!

Kořeny dnešních staveb sahají do počátku 17. století, kdy se také konstituuje dnešní název Palata, podle novoměstského domu Jana Teodora Sixta z Ottersdorfu. Hlavní zásluhu o rozvoj celého areálu však měli až jezuité, kteří usedlost získali v roce 1638, a v jejich majetku také zůstala až do zrušení řádu roku 1773. Pozvedli zdejší hospodářství, pro něž postavili hospodářskou usedlost s lisem a hospodářskými budovami, také však s letními obytnými prostorami v patře. Na přelomu 18. a 19. století se usedlost rozdělila do horní části a dolní části, zvané Malou Palatou. Mezníkem ve stavebním vývoji Horní Palaty byl rok 1889, kdy tuto část zakoupila Česká spořitelna na Smíchově, která tu nechala postavit v příštích dvou letech dle projektu Aloise Elhenického, architekta a smíchovského starosty, neorenesanční komplex budov pro „dospělé nevidomé, neschopné vzdělávání a obživy“. Stavba byla slavnostně zahájena 15. června 1891 stavitelem Leonardem Řechkou a slavnostně otevřena byla po dvou letech 25. listopadu. Ústav nazvaný na počest panovníka „Francisco – Josephinum“ byl později, po pádu rakousko-uherské monarchie přejmenován na Ústav pro zaopatřování slepců na Smíchově, „Palata“.

www.slavnestavby.cz

Přejeme Vám příjemné čtení a pěkné procházky pražskými ulicemi...

Více o Slavných stavbách Prahy 5.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník