SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Půvaby pátého pražského obvodu

FOIBOS - 15. 2. 23:00
Půvaby pátého pražského obvodu

Znáte slavné stavby svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Pražské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce Hotelu Andel´s. Dveře se otevírají, vstupte!

Andel´s je označován za první skutečně designový hotel u nás. S pokojovými interiéry, o které se postarala londýnská firma Jestico + Whiles s »opulentní střídmostí« (jak napsal prestižní časopis The Architectural Review), se setká jen hotelový host, ale poutavý je i exteriér stavby či kavárna, která vystupuje do prostoru maličkatého náměstíčka nazvaného Domino Piazza. Pasáží, která ústí do Radlické ulice, je hotel spojen s multikinem Village Cinema (Satra Picek Architects). V jeho bezprostřední blízkosti se pak nacházejí další novostavby rozsáhlého projektu Anděl City. Ale o nich nemusí kolemjdoucí nic tušit: koncept zástavby původně průmyslového areálu totiž předepisuje členění na menší celky, respektuje měřítko a různorodost zástavby Smíchova. Proto i to malé náměstí, které přímo zve k usednutí na lavičku, proto různorodost architektonických rukopisů… Architektonickými odborníky je Hotel Andel´s řazen k tomu nejlepšímu, co v rámci tzv. Nového Smíchova vzniklo. Ostatně jeden ze spoluautorů projektu Tomáš Prouza v médiích naznačil, že by byl rád, kdyby si hotel dobře rozuměl například s protilehlou (a čerstvě rekonstruovanou) Smíchovskou synagogou, jíž ve třicátých letech vtiskl funkcionalistickou podobu Leopold Ehrmann. Hotel je čtyřhvězdičkový a má 239 pokojů. Uvnitř je dále konferenční centrum, restaurace, lobby bar a fitness centrum. V pasáži se nachází bowling s čtyřiadvaceti drahami. Fasáda hotelu je inspirována kouzlem z hrubé stavby, říká v časopisu Beton inženýr Marek Sodomka, který s architekty z ateliéru D3A na projektu spolupracoval. A se zaujetím pro svůj oblíbený materiál píše: »Doufám, že fasáda s pruhy z pohledového betonu bude kontrolovatelně stárnout, na rozdíl od hliníkových oken a dýhových fasádních panelů, kterým časem zpuchří gumičky a vypadají šroubky, jež bude nutné vyměnit. Betonové pruhy budou jen očištěny a případně natřeny. Dům si zachová svoji podstatu, i když okna a fasádní panely budou nahrazeny jinými.«

www.slavnestavby.cz

Přejeme Vám příjemné čtení a pěkné procházky pražskými ulicemi...

Více o Slavných stavbách Prahy 5.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník