SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné pražské vily poprvé pohromadě

FOIBOS - 21. 11. 12:45
Slavné pražské vily poprvé pohromadě

15. listopadu byla Veletržním paláci v Praze slavnostně otevřena výstava zachycující historii i současnost rodinného bydlení v hlavním městě.

V pátém patře galerie se za přítomnosti významných osobností české kulturní a politické scény, přátel pražské architektury a edice "Slavné vily" uskutečnila vernisáž výstavy o pražské rodinné architektuře.

Zahájení výstavy bylo uspořádáno ve stylu večerního "dýchánku u paní Trmalové" tak, aby souznělo s charakterem Centra architektury rodinného bydlení, kterým je známá Trmalova vila navržená Janem Kotěrou. Právě v zde totiž vznikla myšlenka velké výstavy o pražských vilách i stejnojmenná kniha, jejíž křest byl součástí vernisáže. Publikaci Slavné pražské vily pokřtil primátor hlavního města Prahy, Pavel Bém.

Setkání ve Veletržním paláci přineslo jak ohlédnutí do minulosti, tak plány do budoucna. Výstava nabízí procházku historií pražských vil a rodinných domů, která začíná barokním Trojským zámečkem a končí současnou architekturou. Centrum architektury rodinného bydlení (umělecké agentury Foibos) tedy právě zveřejnilo novou expozici i třetí vydání knihy, práce na tomto tématu však zdaleka nekončí, právě naopak.

Výstavu v Národní galerii v Praze - Veletržním paláci je možné navštěvovat až do 6. ledna 2008, naleznete ji v 5. patrě na ochozu Malé dvorany. Otevřena je denně mimo pondělí, od 10 do 18 hodin.

foto: Jiří Podrazil

Fotografie z vernisáže ve Veletržním paláci

Při zahájení výstavy hovořil profesor Milan Knížák, Dr.A.
Proslov primátora hlavního města Prahy, Pavla Béma.
Marek Veselý, MBA, předseda správní rady Foibos Bohemia o.p.s.
Doc. ing. arch. Radomíra Sedláková, CSc., kurátorka výstavy.

Křest knihy Slavné pražské vily

Publikaci pokřtil Pavel Bém, primátor hlavního města Prahy.

Děkujeme za podporu a spolupráci

Loga sponzoři, partneři Slavných pražských vil

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník