SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily na vlnách Českého rozhlasu 1. díl

FOIBOS - 25. 9. 06:48
Slavné vily na vlnách Českého rozhlasu 1. díl

V úterý 2. října v 16,00 se bude na Vltavě vysílat první díl z dokumentárního cyklu Václava Žmolíka o Slavných vilách.

Půlhodinový dokument tentokrát poprvé a pak vždy v úterý ve stejném čase nabídne pohled odborníka na několik nejvýznačnějších objektů z určitého období a posluchači se setkají i s potomky známých architektů a se současnými obyvateli těchto domů.

Podtitul prvního dílu zní Historismus v Praze, a tak všechny zájemce o architekturu a historii čeká rozhlasová procházka po vilách, které byly v hlavním městě postaveny v druhé polovině 19. století. Těšit se mohou na návštěvu Lannovy anebo třeba Gröbeho vily, které projektovali nejlepší architekti té doby. Setkají se i se sochařkou Zinou Koulovou, která bude vzpomínat na svého dědečka architekta Jana Koulu. Na otázky televizního a rozhlasového moderátora, autora známého místopisného cyklu Po Česku Václava Žmolíka bude odpovídat a vily i osudy jejich majitelů představí známý historik architektury Zdeněk Lukeš.

Posluchači uslyší i herce Jana Potměšila, který propůjčil hlas spojovacím textům. Reprízu prvního pořadu o vilách a lidech po jeho úterní premiéře v 16 hodin 2. října, si zájemci mohou poslechnout z neděle na pondělí 8. října pětatřicet minut po půlnoci na Českém rozhlasu 3 - Vltava.

Pořady jsou připravovány ve spolupráci s nakladatelskou edicí Slavné vily, vydávanou uměleckou agenturou Foibos. Vedle slavných pražských vil budou představeny slavné brněnské vily, slavné vily Olomouckého kraje a postupně také vily všech dalších krajů ČR.

Názory ke článku

9.10. 12:59Nový
4.10. 12:59Nový

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník