SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Ústeckého kraje

FOIBOS - 8. 2. 23:00
Slavné vily Ústeckého kraje

Slavné vily Ústeckého kraje představil kolektiv autorů stejnojmenné knihy při vernisáži výstavy v Galerii Radniční sklípek.

Výstava se koná pod záštitou hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové a starosty Litvínova Daniela Voláka. „Jsem rád, že můžeme v Litvínově představit tuto zajímavou publikaci, a že mají návštěvníci litvínovské galerie možnost seznámit se s architektonickými skvosty Ústeckého kraje. O to více, že mezi slavnými vilami Ústeckého kraje jsou také dvě z Litvínova,“ uvedl při vernisáži místostarosta města Martin Klika. V galerii najdou návštěvníci fotografie a popisy vil, které jsou mezi ostatními stavbami něčím zajímavé a oslovily autorský tým. „V publikaci i zde na výstavě najdete vily z konce 19. století i nejnovější vily dokončené teprve po roce 2000,“ uvedl editor knihy Tomáš Pavlíček. Pro Litvínov jsou zajímavé dvě místní vily. Jednou je Fialova vila ve Vinohradské ulici. „Pozornost si zaslouží zacházení s dekorativními motivy v exteriéru. Okna v ložnici a salonu jsou rozdělena sloupky, které jsou sochařsky dekorovány maskarony. Pod římsu umístil architekt geometrický obrazec, který obepíná celou fasádu orientovanou do ulice kromě rizalitu, kam je situován malý balkon, jehož štít je zdoben reliéfem s rostlinným motivem,“ popisuje autor nenápadnou stavbu z Litvínova. Druhým architektonickým skvostem Litvínova, o kterém se publikace zmiňuje, je Rieckenova vila v údolí Bílého potoka. „Místo pro svou vilu si Heinrich Riecken vybral v údolí Bílého potoka vedle tovární budovy. Její stavební vývoj byl složitější, protože nejde o původní stavbu. Původní architektura zde stála již před rokem 1897, neboť v tomto roce místní litvínovský stavitel Franz Nuska prováděl přístavbu verandy. Kdo byl architektem původní vily, která byla postavena v klasicizujícím slohu, nelze z dokumentace zjistit,“ popisuje autor v publikaci. Výstava bude otevřena do 17. února.

Výstava se koná v Galerii Radniční sklípek od 27. 1. do 17. 2. 2010

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník