SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily v Přerově

FOIBOS - 16. 2. 11:31
Slavné vily v Přerově

Ojediněle úspěšná výstava o historii vilové architektury, rodinném bydlení i osudech stavebníků a majitelů slavných vil Olomouckého kraje... od 28. února 2008 v Přerově.

Nahlédněte s námi do světa slavných vil, projděte se napříč staletími, poznejte architekty, kteří zanechali své otisky v ulicích Vašeho města. Možná jsou blíž, než si myslíte...

28. února 2008 se v Přerově uskuteční minikřest knihy Slavné vily Olomouckého kraje.

Stejnojmenná výstava bude od 28. února do 13. března 2008 přístupná v muzeu J. A. Komenského.

Více o knize a výstavě

Olomouc, Prostějov, Přerov, Jeseník, Teplice nad Bečvou, Lutín, Hranice, Lipník nad Bečvou, Velký Týnec, Háj u Mohelnice, to jsou města a obce, do nichž je možné podniknout výlet na výstavě a s doprovodnou knihou Slavné vily Olomouckého kraje.

„Svoje stavby zde v představovaném období od poloviny 19. století do dnešních dnů zanechali jak architekti zvučných jmen, tak málo známí, přesto však pozoruhodní tvůrci. O secesní olomoucké vile Primavesi vědí mnozí. Málokdo však tuší, že její autoři projektovali i pro další moravská a slezská města, například pro Jeseník a Prostějov. Světové proslulosti se těší i dílo Lubomíra Šlapety, naopak neméně krásné stavby manželů Elly a Oskara Oehlerových teprve čekají na zhodnocení. Stejně jako soubor obydlí šumperských či olomouckých podnikatelů 19. století nebo výkvět prostějovského funkcionalismu,“ sdělil Pavel Zatloukal, ředitel Muzea umění Olomouc, autor koncepce výstavy a editor publikace.

„Zajímalo nás nejen to, v jakém stylu byly vybrané domy vystavěny, ale i to, jakou formu domova představují. Na padesáti komorních příbězích se tak rozvíjí vyprávění o padesáti příkladech hledání novodobé podoby domova,“ řekl Zatloukal s tím, že kurátoři museli vybírat z mnohem většího počtu staveb.

„Konečný výběr byl motivován nejen kvalitou vlastních objektů, ale také snahou postihnout typologii a naznačit rukopis nejzajímavějších autorů,“ doplnil ředitel MUO.

Jak na výstavě, tak v publikaci je přitom nejméně zastoupena současná architektura. „Přes veškerou snahu jsme nalezli jen málo staveb natolik kvalitních, aby obstály jak ve srovnání s ukázkami z předchozích desetiletí, tak s tím, co se v posledních patnácti letech staví v některých jiných částech naší země. To, co jsme objevili, je navíc doslova utopeno v množství balastu,“ upozornil Zatloukal.

Příběhy vil a vůbec rodinného bydlení v rámci Olomouckého kraje, která je podle Zatloukala vzrušující mozaikou často tragických osudů umělců a jejich zákazníků, jsou na výstavě představeny prostřednictvím velkého množství dobové či současné dokumentace - kresby, plány, fotografie, modely, nábytek. Návštěvníci však v sále Trojlodí uvidí také obrazy současného olomouckého malíře Miroslava Šnajdra staršího z cyklu Pocta Gustavu Klimtovi.

„Obrazy Gustava Klimta, jedné z ústředních osobností vídeňské secese, zdobily stěny slavné vily Primavesi. Miroslav Šnajdr se Klimtovým, především pak krajinářským dílem inspiroval a domníváme se, že vystavení jeho pláten v sousedství dobových dokumentů a fotografií bude pro diváky zajímavým doplňkem dokreslujícím atmosféru, jaká mohla v době největší slávy olomoucké novodobé architektury panovat,“ vysvětlil ředitel MUO.

Publikace, která výstavu doprovází, je třetí z ediční řady Slavné vily vydávané pražskou uměleckou agenturou FOIBOS. Předcházely jí knihy o pražských a brněnských rodinných sídlech. Součástí publikace, jejíž vydání finančně podpořil nejen Olomoucký kraj, ale také města Olomouc, Přerov, Prostějov a Šumperk, jsou životní příběhy architektů a stavebníků, osudy domů a také turistický průvodce.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník