SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Zlínského kraje

FOIBOS - 29. 7. 05:07
Slavné vily Zlínského kraje

Výstava o historii zlínské architektury, rodinném bydlení i osudech stavebníků a majitelů slavných vil bude od 23. září do 16. listopadu 2008 přístupná v podloubí Muzea Kroměřížska. Při příležitosti otevření výstavy se uskuteční minikřest knihy Slavné vily Zlínského kraje.

Výstava Slavné vily Zlínského kraje nabízí nový pohled do historie i současnosti architektury rodinného bydlení. Přijďte se podívat na výstavní panely s texty, aktuální i staré fotografie, obrazy, trojrozměrné modely rodinných domů a vil, vzácné architektonické plány a historické dokumenty...

Muzeum Kroměřížska, Velké náměstí 38, Kroměříž.
Otevřeno denně mimo pondělí, 9.00 – 12.00, 13.00 - 17.00 hodin.

Slavné vily Zlínského kraje: Publikace a výstavní expozice

Zlín, Luhačovice, Valašské Meziříčí, Kroměříž, Uherské Hradiště, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Klobouky, Bystřice pod Hostýnem a další, to jsou místa, na která se vypravíme v publikaci Slavné vily Zlínského kraje a na stejnojmenné výstavě. Můžeme zde spatřit díla moderní vilové architektury, vzniklá během více než sta let. Výstava bude otevřena ve Zlíně a v dalších městech a obcích kraje.

Architektury Zlínského kraje je mnohem rozmanitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Svá díla zde zanechali vynikající architekti zvučných jmen a mnozí další, jejichž jména většině z nás mnoho neřeknou. O Baťově vile od J. Kotěry bylo již dost napsáno. Známé jsou také vily ředitelů firmy Baťa - H. Vavrečky, D. Čipery, F. Maloty, J. Hlavničky od V. Karfíka. Bohatá je nabídka luhačovických vil od D. Jurkoviče, B. Fuchse, L. Šlapety a dalších architektů. Plesníkovy zlínské vily pro cestovatele M. Zikmunda a J. Hanzelku, nebo vila pro skladatele Z. Lišku z druhé poloviny XX. století patří dnes již rovněž k uznávaným hodnotám moderní české architektury. A to jsme se ještě nezmínili o hodnotných realizacích F. L. Gahury, H. Gessnera a dalších známých i méně známých architektů.

Příběhy vil Zlínského kraje, to je mozaika příběhů, životů a dějů jejich architektů a stavebníků, to jsou desítky nejen zasvěcených a odborně fundovaných, ale především přitažlivých vyprávění. Nejsou to jen jména architektů, kteří proměnili třeba někdejší z počátku XX. století malé valašské městečko Zlín ve skutečnou galerii moderní architektury, nebo architekti, kteří vtiskli osobitou tvář lázeňským Luhačovicím. Hodnotné realizace vilové architektury najdeme v dalších místech kraje.

Více o knize Slavné vily Zlínského kraje.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník