SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Steinova vila

FOIBOS - 27. 9. 22:00
Steinova vila

Pražská vila, postavená v roce 1925 pro Hanuše Steina. Kromě autora projektu, Otto Gramse, se na stavbě podepsal i Eugen Rosenberg. Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se, zveme Vás k prohlídce slavné Steinovy vily. Dveře se otevírají, vstupte!

Rodinná vila byla vystavěna v roce 1925 na rozměrné nárožní parcele v exklusivní pražské lokalitě v representativním - klasicky konservativním pojetí s prvky art-deco architektem Otto Gramsem pro továrníka Hanuše Steina. Počátkem třicátých let došlo ke stavebním a interiérovým úpravám architektem Eugenem Rosenbergem jež obohatily dům o velmi hodnotné funkcionalistické prvky. Přes historickou nepříznivost pozdějšího vývoje ( tragické životní osudy původních majitelů, pozdější nevhodné využívání domu ) bylo zachováno velké množství architektonických prvků domu, které byly během rekonstrukce odborně zrestaurovány, doplněny a obnoveny.
Vila se svým pojetím a zpracováním řadí mezi nejkvalitnější stavby tohoto druhu v meziválečném období na území republiky. Svým velkorysým konceptem a použitím vzácných a kvalitních materiálů je její hodnota z dnešního pohledu znásobena i hodnotou historicko-řemeslnou.
V interiérech jsou použity obklady stěn ze vzácných a dnes již těžko dostupných materiálů – ořechové dřevo, exotické dřeviny, mramory. Zachováno a zrestaurováno bylo množství vestavěného nábytku a povrchů podlah ( intarsiové dřevěné podlahy a dlažby). Exteriér domu je z části obložen pískovcovým soklem doplněným prvky z umělého kamene vysoké řemeslné kvality.
Výhodné posazení domu ve svažitém terénu umožňuje nástupy do nižších podlažích přímo ze zahrady a tak je možné jejich mnohostranné využití.
Hlavní nástup do domu je do representativního podlaží se vstupní halou, obytnými místnostmi – zimní zahradou, jídelnou a kuchyňským zázemím. Representativní podlaží je propojeno dřevěným schodištěm s ložnicovým podlažím domu. Podkrovní podlaží je možno využít jako hostovské a podlaží nejnižší je možno vzhledem k jeho konfiguraci a propojení na zahradu využít universálně.
Objekt byl během rekonstrukce doplněn o podzemní garáž pro 4 – 5 vozů s přímým propojením na dům.
Všechna patra domu jsou vzájemně propojena kamenným schodištěm s vlastním vstupem ze zahrady.
K vile přiléhá rozsáhlá zahrada s původním jezírkem, vzrostlou zelení, parkovou úpravou se závlahou. Objekt vily i zahrady jsou nasvětleny.

Steinova vila – technické vybavení domu

Při rekonstrukci byly použity klasické stavební technologie za použití kvalitních materiálů.
Střecha – pálená taška bobrovka.
Podlahy – dřevěné dubové vlysy, lité terazzo, terazzové dlaždice, marmoleum, mušlový travertinový vápenec , teak, ořech, kořenovice.
Okna – dřevěné repliky původních špaletových oken.
Interiérové dveře – masivní s obložkovými zárubněmi, v 1.a2.NP repliky původních, v 1.PPa 3.NP nové bezfalcové z materiálu ovangol.
Vstupní dveře – masivní dubové.
Dveřní a okenní kování – repasované původní a repliky původních.
Venkovní okenní žaluzie – dubové repliky původních.
Obklady stěn – umělý mramor, ořechové dřevo, zelený mramor, keramické obklady.
Sanita – Flaminia, Riho.
Vodovodní baterie – Huber, Faris, Ritmonio.
Rozvody vody – měď.
Topné žebříky v koupelnách – Villeroy & Boch, nerezové Korado.
Schodiště – masívní dub a borovice a terazzo ( madla ošetřena klavírním lakem ).
Osvětlení – společné prostory domu, koupelny a některé obytné místnosti jsou vybaveny svítidly od firem Esagono, Lucis, pasířství Čermák a dobovými repasovanými svítidly. Venkovní osvětlení domu je realizováno za použití světel od firem Esagono a Erco. Toto osvětlení umožňuje automatický provoz nebo ruční ovládání pomocí dálkového ovladače.
Topení – dodávku tepla a teplé vody zajišťují dva plynové kotle Hoval, rozvody v mědi.
Plot – podezdívka z betonových cihel a výplně z kanadského cedru. Klempířské prvky – měď.
Značná část domu byla opravena restaurátorem MgA. Janem Kracíkem.
Jednalo se o kamennou podezdívku domu, kamenný vstupní portál, kamenný obklad v zimní zahradě, podlahu v zimní zahradě, balustrády, exteriérová schodiště, interiérové schodiště, parapety a předsunuté desky, podlahu ve vstupní hale a fasádu.
Obnoven byl domovní nákladní výtah spojující 1.PP, 1.NP a 2.NP.
Během rekonstrukce byly objeveny některé původní prvky, které byly pečlivě rozebrány a odborně repasovány. Jednalo se o dřevěnou vykládanou podlahu v jídelně, dubový vestavěný příborník v jídelně, ořechový obklad stěn v části zimní zahrady, skleněnou vitrínu nad interiérovým schodištěm a vestavěnou skříňku ve 3.NP.
Nově je v domě provedena počítačová síť ,rozvod TV, elektronický zabezpečovací systém včetně kouřových čidel s připojením na pult centrální ochrany a domovní zvonky s barevným videotelefonem. Do domu je zavedena pevná ISDN telefonní linka.
Vjezdová vrata z ulice Rychtářské a navazující garážová vrata jsou na dálkové ovládání.

Suterén vily

Přízemí

První patro

Podkroví

Podkroví 2

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.3
(hodnotilo 4 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník