SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Výstava Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

FOIBOS - 18. 9. 22:00
Výstava Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Projekt umělecké agentury Foibos, který začal v roce 2004 výstavou Slavné pražské vily, bude stejně tak završen v Praze soubornou výstavou Slavné vily Čech, Moravy a Slezska. Výstava bude představena v prostorách nově postavené budovy Národní technické knihovny (foyer) od 19. října do 29. listopadu 2010.

Architektura rodinného bydlení je téma, které bylo díky nelibosti minulého režimu k tomuto odvětví výrazně zanedbáno a pro budování dnešního kvalitního veřejného prostoru je naší povinností tento dluh splatit. Významným krokem se stala edice Slavné vily Čech, Moravy a Slezska, ale i otevírání domů-muzeí v architektonicky hodnotných vilách a citlivé rekonstrukce těchto objektů. Výstava Slavné vily Čech, Moravy a Slezska by měla veškeré toto úsilí reflektovat a představit divákovi dějiny architektonického stylu i podob bydlení na povrchu rodinného domu. Výstava je připravována za odborné spolupráce prof. Vladimíra Šlapety a prof. Pavla Zatloukala.

Cílem výstavy je především představit všechny podoby vily a rodinného domu a to jak napříč časem, slohy a styly, tak co do proporcí, kompozice a prostoru. Výstava by měla shrnout nejen několikaleté mapování vilové architektury u nás, ale pokládá si jednoduchou otázku: Co je vila? V prostoru ochozu knihovny bude naznačeno několik boxů, v nichž budou rozmístěny panely s jednotlivými objekty (popis, současná fotografie, historické materiály – plány, fotografie).

Výstava bude doplněna ve vitrínách nábytkovým a užitým designem, který bude dokreslovat dané téma praktickými a především autentickými předměty, jež jsou jedinou spojnicí s reálným materiálem a měřítkem dobového prostoru, a také mnoha modely nejrůznějších vil.

Celá expozice bude podpořena řadou doprovodných programů věnovaných nejširšímu věkovému i zájmovému spektru návštěvníků, od dětí po seniory.

Vrcholem celé akce bude ve dnech 27. a 28. 11. 2010 cyklus přednášek a příspěvků pro veřejnost, nazvaný Dům včera a dnes. Tento dvoudenní cyklus by měl být určen především pro architekty, studenty (architektury, dějin umění), ale i zájemce o architekturu z řad nejširší veřejnosti. Tématem konference může být architektura, design, dějiny a teorie vizuálního umění s přesahy do současnosti s důrazem na vývoj inovace.

Kontakt

Ladislav Zikmund-Lender
Trmalova vila
Vilová 11, Praha 10
T: +420 212 241 699
E: l.zikmund@foibos.cz

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník