SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Zlínské vily v Napajedlích

FOIBOS - 25. 3. 08:49
Zlínské vily v Napajedlích

Výstava o historii zlínské architektury, rodinném bydlení i osudech stavebníků a majitelů slavných vil bude až do 29. dubna 2009 přístupná v obřadní síni radnice v Napajedlích. Při příležitosti otevření výstavy se ve středu 18. března 2009 uskutečnil křest knihy Slavné vily Zlínského kraje. Prohlédněte si fotografie z vernisáže.

Výstava Slavné vily Zlínského kraje nabízí nový pohled do historie i současnosti architektury rodinného bydlení. Přijďte se podívat na výstavní panely s texty, aktuální i staré fotografie, obrazy, trojrozměrné modely rodinných domů a vil, vzácné architektonické plány a historické dokumenty...

Městský úřad, Masarykovo náměstí 89, Napajedla
Otevřeno v provozních hodinách radnice.
http://www.napajedla.cz
Výstava je otevřena od 19. 3. do 29. 4. 2009.

Výstava se koná pod záštitou starostky města Napajedla Ing. Ireny Brabcové.

Patronát nad celým projektem Slavné vily Čech, Moravy a Slezska převzali manželka prezidenta republiky Livia Klausová a ministr kultury Václav Jehlička.

Kniha

„Tento kraj je sestaven z několika heterogenních oblastí, mezi nimiž je výjimkou Zlín jako nejsilnější hospodářské centrum regionu, ovlivněné významem a jednotným charakterem Baťova obuvnického průmyslu. Další oblasti se soustřeďují okolo větších měst – Vsetína a Valašského Meziříčí na Valašsku, hanácké Kroměříže a slováckého Uherského Hradiště, k nimž se přiřazují ještě exkluzivnější lázeňské lokality Luhačovic a Rožnova pod Radhoštěm a částečně i Bystřice pod Hostýnem, kde se soustřeďují významnější ukázky bytové kultury a architektury od doby secese okolo roku 1900 až po současnost.

Jedinou homogenní lokalitou, ovlivněnou výlučně tvorbou místních, avšak velmi kvalitních architektů, je v našem kraji zlínská aglomerace. Bylo to dáno strategií Tomáše Bati, který zcela záměrně budoval – od velkorysého urbanistického plánu až po poslední dělnický domek – vizi corporate identity svého průmyslového města v zahradách s cílevědomým sociálním programem a stratifikací, kterým navždy vtisknul městu a okolí jednotící charakter. V ostatních lokalitách, přes pozitivní aktivity místních architektů a stavitelů, jsou nejvýraznější architektonické kvality výsledkem intervencí z prostředí Prahy, na počátku v případě Huberta Gessnera a Leopolda Bauera i z Vídně, a dále z Brna, výjimečně i z Ostravy nebo z Olomouce. Tvorba místních tvůrců i architektů z významnějších center však dobře zapadá do celkového rámce vývoje české architektury a reprezentuje řadu jeho stylových nuancí.“

Ze vstupní eseje profesora Vladimíra Šlapety k publikaci Slavné vily Zlínského kraje

Více o knize Slavné vily Zlínského kraje.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník