SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Hans Richter

FOIBOS - 13. 4. 22:00
Hans Richter

Před 130 lety se v severočeském Šluknově (kterému se tehdy říkalo Království) narodil Hans Richter, architekt a stavitel českého původu.

Hans Richter se narodil 14. dubna 1882, architekturu studoval v Drážďanech a po dokončení studií zde pokračoval v práci jako samostatný architekt s vlastní kanceláří.

Několik jeho realizovaných projektů nalezneme na severu Čech, pracoval například i pro teplickou radnici, pro kterou navrhoval rozšíření centra města. První vily postavil právě v severních Čechách, kde se narodil, k jeho ranným realizacím patří ústecká Hellerova vila, stavba s charakteristickou, osobitou tvářností, řazená spíše ještě k expresionismu, poznamenaná však již různými jinými vlivy. Hans Richter tehdy teprve hledal cestu k převratným myšlenkám funkcionalismu a „nové věcnosti“. O něco později se stal jejich průkopníkem, jedním z čelních drážďanských představitelů hnutí "nová věcnost" v Drážďanech, což se příliš nelíbilo nacistickému režimu.

Hans Richter zemřel v německých Drážďanech, 10. prosince roku 1971.

Hellerova vila

Roosveltova čp. 1815, Ústí nad Labem
Dvoupodlažní vila ústeckého obchodníka Hellera stojí na vyvýšeném místě v příkré stráni. Podrobněji...

Eltisova vila

T. G. Masaryka čp. 2180, Varnsdorf
Třípodlažní vila zaujímá parcelu na rohu ulic a svou mohutností a zejména architektonickým pojetím tvoří dominantu vilové čtvrti. Podrobněji...

Palmeho vila

Krásná Lípa čp. 40
Jde patrně o největší funkcionalistickou vilu v České republice. Pestrá prostorová skladba jednotlivých částí domu vyvedená v pěti výškových úrovních dává stavbě, i přes její monumentálnost, překvapivou vzdušnost. Podrobněji...

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 2 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník