SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Architoulky Přemysla Veverky

Toulat se neznamená kamsi se konkrétně ubírat, směřovat někam nebo se jen tak obyčejně procházet či špacírovat, toulka je radost, přátelé, neboť jejím znamením není ani tak cíl jako spíš hledání a poznávání, toulka má pečeť dobrodružství, tajemství a trochu i magie.

A ještě něco: toulání nepředpokládá bezhlavě se hnát bůhvíkam, především však stále dopředu, jako to činívají mnozí pošetilci, nýbrž se i zastavit, spočinout, odbočit, případně se na chvilku vrátit, neboť nikdy nevíme, v jakém záhybu cesty se skrývá jadérko, jež osvěží naši mysl i srdce. Potvrdil by to jistě Petr Hořejš, s nímž jsme se kdysi dávno potkávali v redakci Mladého světa a který se tak znamenitě toulá českou minulostí, a snad mi promine, že se odvažuji k podobně závratnému putování, byť mé kroky sledují slavné vily, stavby a rovněž osobnosti a události, jež s architekturou souvisejí.

Architoulky Přemysla Veverky: Dvanácté

Přemysl Veverka - Architoulky (27.2.2011 23:00)
Mluvit o kráse Písku se mi poněkud příčí, neboť nechci vypouštět slova, jež by se půvabu tohoto města sotva dotýkala. Ale neubráním se konstatování, že Písek je obdařený jedinečnou, neopakovatelnou atmosférou, jakýmsi mysteriem. Jistě se o to přičinily i významné osobnosti, které v Písku žily. Příslušná webová stránka jich uvádí celou řadu, a to pěkně abecedně, ale jedno jméno v ní chybí – Josef Stříbrný.

Architoulky Přemysla Veverky: Jedenácté

Přemysl Veverka - Architoulky (20.2.2011 23:00)
Ovšemže k vilové čtvrti v Táboře půjdeme z náměstí Františka Křižíka ulicí Na Parkánech, po levé straně se otevře krásné údolí Lužice a na jejím druhém břehu spatříme domky městské části Čelkovice, a kolem někdejšího areálu hradu Kotnov na pravé straně Parkánů, jehož součástí býval pivovar, nyní hotel Dvořák, se dostaneme k Bechyňské bráně.

Architoulky Přemysla Veverky: Desáté

Přemysl Veverka - Architoulky (13.2.2011 23:00)
Pro českou společnost na začátku dvacátého století nebyly herečky, spisovatelky, případně malířky žádným velkým překvapením. Ale inženýrka architektka? To bylo něco nepředstavitelného, dokonce nemožného. Rakousko-uherské předpisy totiž nedovolovaly, aby dívky studovaly na technické vysoké škole.

Architoulky Přemysla Veverky: Deváté

Přemysl Veverka - Architoulky (6.2.2011 23:00)
Pokud byste chtěli spatřit při pohledu z rozhledny centrum města, vzdálené tři kilometry, doslova jako na dlani, zajeďte do Tábora, konkrétně do jeho městské části Větrovy. A vystoupejte po sedmapadesáti schodech na vyhlídkový ochoz rozhledny Hýlačka, vysoké osmnáct metrů.

Architoulky Přemysla Veverky: Osmé

Přemysl Veverka - Architoulky (30.1.2011 23:00)
Turisté se většinou seznamují s Táborem tak, že vstoupí do centra starého města, na Žižkovo náměstí, nejlépe přímo pod sochu Jana Žižky z Trocnova, dílo sochaře Josefa Strachovského z roku 1884, a hledí především na jedinečnou pozdně gotickou radnici, dokončenou začátkem dvacátých let šestnáctého století.

Architoulky Přemysla Veverky: Šesté

Přemysl Veverka - Architoulky (16.1.2011 23:00)
Kdykoli jsem ještě před pár lety při cestě autem z Tábora do Prahy projížděl Sudoměřicemi u Tábora – nyní je už míjím po části dálnice – vždycky jsem si připomněl architekta Josefa Fantu.

Architoulky Přemysla Veverky: Páté

Přemysl Veverka - Architoulky (9.1.2011 23:00)
V předchozích Architoulkách jsme navštívili vilu sochaře, grafika a architekta Františka Bílka (1872–1941) v rodném Chýnově, kterou si tam – jako šestadvacetiletý – podle vlastního návrhu roku 1898 postavil.

Architoulky Přemysla Veverky: Čtvrté

Přemysl Veverka - Architoulky (3.1.2011 05:00)
Z Tábora, kam mě po více než čtyřiceti letech v Praze a krátkém pobytu na Kutnohorsku přivála náhoda, je do Chýnova jen kousek. Měl jsem pádný důvod, abych se tam vypravil – roku 1872 se v Chýnově narodil František Bílek.

Architoulky Přemysla Veverky: Třetí

Přemysl Veverka - Architoulky (26.12.2010 23:00)
Předchozí Architoulky jsme věnovali výročí narození Jana Kotěry (18. 12. 1871) a konstatovali jsme, že Kotěra představuje jakousi vlajkovou loď Foibosu při jeho působení v oblasti vilové architektury a bydlení. Opustili jsme tohoto architekta v roce 1900, kdy se dostal do čela české architektonické moderny.

Architoulky Přemysla Veverky: Druhé

Přemysl Veverka - Architoulky (20.12.2010 08:04)
Kotěrovo centrum agentury Foibos opět připomnělo, že se 18. prosince 1871 narodil v Brně Jan Kotěra, a také letos uspořádalo k této události Salon Jana Kotěry, tentokrát již desátý, jubilejní. Výročí narození Jana Kotěry nemůžeme v Architoulkách minout!

Záznamy: 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-32
TOPlist SEO Rozcestník